Oppimisanalytiikkaselvitys 2020: Muikku

Muikku

https://otavanopisto.muikkuverkko.fi

Muikku on Otavan Opiston Nettilukion ja Nettiperuskoulun sähköinen oppimisympäristö. Ympäristössä on myös mahdollisuus yksittäisiin aineopintoihin. Ympäristöstä löytyvät oppimateriaalit, oppimistehtävät, oppimispäiväkirja, keskustelualueet ja arvioinnit. Ohjelmisto tukee itsenäistä opiskelua. Muikun sisäänrakennettu ohjaamo-ohjaustyökalu antaa opettajalle tietoa siitä, missä kukin opiskelija on opintojensa suhteen menossa. Opiskelija näkee osan ohjaamon tiedoista (esim. kuinka monta prosenttia kustakin työn alla olevasta kurssista on suoritettu) omassa opinnot-näkymässään. Opintojen ohjaaja saa laajasti tietoa tapahtumista ja hän ottaa yhteyttä oppijoihin ja opettajaan tilanteiden niin vaatiessa. Opiskelijalle voidaan asettaa näkyville myös visuaalinen HOPS-työkalu (VOPS), jossa hän näkee kokonaisvaltaisesti opintojensa tilanteen eri oppiaineiden osalta.

Oppimisanalytiikka

Muikusta kerätyn datan avulla tunnistetaan hitaasti eteneviä tai keskimääräistä nopeammin valmistuvia oppijoita. Datan avulla voidaan myös ennakoida odotettavia pudokkaita. Näiden tietojen avulla voidaan arvioida ohjauksen tarpeita ja kohdentaa ohjausta oikea-aikaisemmin ja henkilökohtaisemmin.

Järjestelmästä tulee hälytyksiä oppijalle ja ohjaajalle, jos oppija ei ole suorittanut ensimmäistä kurssiaan kolmen kuukauden aikana aloitetuista opinnoista. Hälytyksiä tulee myös myöhemmin, jos opintosuorituksia ei kerry riittävästi, tavoitteena on vähintään 5 kurssia vuodessa.

Analytiikka antaa oppijalle seuraavaa tietoa:

 • mikä osa tehtävistä on tehty (kuva 14)
 • tehtyjen tehtävien määrä näkyy kunkin kurssin etusivulla ja sisällysluettelossa sekä opiskelijan opinnot-näkymässä
 • tehtävien määrän lisäksi opiskelija näkee, montako harjoitus- ja arvioitavaa tehtävää hän on tehnyt
 • mitkä kurssit opettaja on arvioinut
 • kurssien arvosanat suoritusrekisterissä
 • hälytyksen, jos ei ole suorittanut tavoitteen mukaisesti opintoja
Kuva 14. Esimerkki opiskelijan näkymästä.

Opiskelija näkee suoritetut kurssit ja niiden arvosanat vihreällä merkattuna (kuva 15).

Kuva 15. Opiskelijan näkymä kurssien tilanteesta.

Siniset kurssit ovat suunniteltuja tai kursseja, joille opiskelija on jo ilmoittautunut. Musta kurssi on arvioitu keskeytyneeksi. Erimuotoiset pallot kuvaavat lukion valtakunnallisia pakollisia ja syventäviä sekä koulukohtaisia syventäviä ja soveltavia kursseja.

Analytiikka antaa opettajalle seuraavaa tietoa:

 • ketkä oppilaat ovat kurssilla
  • montako tehtävää on tehty (kuva 16)
  • milloin tehtäviä on palautettu (kuvat 17)
  • kuinka moni opiskelija on pyytänyt arviointia

Analytiikka antaa ohjaajalle (kuva 18) seuraavaa tietoa:

 • milloin on käyty Muikussa
 • missä vaiheessa tehtävät ovat (montako prosenttia tehtävistä on tehty, ovatko ne arvioitavia vai harjoitustehtäviä)
 • onko osallistuttu keskusteluihin
 • onko oppimispäiväkirjaa täytetty
 • milloin opettaja on arvioinut tehtävät
 • onko kurssi hyväksytty
Kuva 18. Ohjaajan näkymä.

Tekniset ominaisuudet

Muikku toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Firefox, Chrome, Microsoft Edge, Safari. Muikku toimii myös mobiilisti.

Tutustu myös näihin

Advertisement
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close